is geboren in Ulft in 1960 en als autodidact, in 1980 begonnen met schilderen in de stijl van de Romantische school. Koekoek en Schelfhout waren zijn grote voorbeelden en zijn inspiratiebron.
Vaak bezocht hij musea om de techniek van het schilderen te bestuderen. Na een periode van experimenteren en een meer abstractere richting op te zijn gegaan, heeft hij toch weer gekozen voor de rustige werkwijze van het realisme. Erik Zwaga schildert voornamelijk stillevens. Sfeer neemt een belangrijke plaats in. Rust en stilte zijn de sleutelwoorden als het gaat om de sfeer in zijn werk.
In deze tijd maakte Erik Zwaga reizen door Israël en Azië. Op platte kiezelsteentjes schilderde hij miniatuurlandschapjes. Deze verkocht hij aan andere reizigers om zo in zijn onderhoud te kunnen voorzien. Tussen zijn reizen door, terug in Nederland, loopt zijn schilderontwikkeling enigszins parallel met de kunststromingen uit de kunstgeschiedenis. Vanuit de Romantische school werd zijn werk meer impressionistisch en later geïnspireerd door Carel Willink, magisch realistisch.
Erik schildert nu voornamelijk stillevens, maar ook blijft het Hollandse landschap een favoriet onderwerp. Sfeer neemt een belangrijke plaats in. Rust en stilte zijn de sleutelwoorden als het gaat om de sfeer in zijn werk.
Vergankelijkheid is een thema dat vaak terugkomt in zijn werk. Van (oude) voorwerpen, (oude) huizen, en landschappen moet als het ware de geschiedenis nog af te lezen zijn.