geboren en getogen in Rotterdam, was al op vroege leeftijd aan het tekenen en schilderen. Vanaf Renso Tamse zich kan heugen wilde hij ’tekenaar’ worden. Zijn interesse ging vooral uit naar de natuur. De opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam heeft hij niet afgemaakt. De aandacht was in die tijd vooral gericht op abstractie en moderne kunst en vormgeving.
Zijn voorkeur ging echter uit naar de realistische schilderkunst, waarin hij zijn verhaal kon vertellen, dus paste het gewoon niet zo. De stadse kunstenaar wil niets liever dan wilde, geheimzinnige natuurlandschappen schilderen en de dieren die daar in thuishoren, schilderen. Om de wildgebieden beter te kunnen begrijpen, reist hij regelmatig naar Noord-Amerika, Zwitserland, de Pyreneeën, Duitsland en Scandinavië. Net als de Rocky Mountains in Noord-Amerika, zijn de sprookjesachtige wouden van Tsjechië een favoriete bestemming waar hij ter plekke ervaart hoe de flora en fauna een onuitputtelijke inspiratiebron zijn. Renso Tamse wordt geraakt door dieren en mensen, een emotie, gevoel en uiteraard vorm en kleur.
“In het ogenschijnlijk gewone schuilt vaak een ongekende en fascinerende schoonheid.”
Hij beschouwt het als een uitdaging om ‘van iets dat op het eerste gezicht oninteressant lijkt iets boeiends te maken.’ Bij de compositie van zijn schilderijen schenkt de ‘wildlife artist’ veel aandacht aan de juiste weergave van dieren; de anatomie moet gewoon kloppen.
”Daarna vindt Renso Tamse het minstens zo belangrijk dat een schilderij leeft. Ik probeer in mijn werk een ziel te leggen. Maar bovenal moet het werk moet iets met mensen doen. Het liefst ben ik met iets actueels bezig, onderwerpen en ideeën die mij inspireren en echt van deze tijd zijn. Dit omdat je zoiets kunt vertellen naar eigen waarneming, en verandering en tijd lijkt te kunnen beïnvloeden.
”De ideevorming gaat vaak niet eens om de dieren zelf, maar om mijn persoonlijke emotie die ik wil laten zien…”